7 Haziran 2011 Salı

KADINBUDU KÖFTE

Malzemeler:
- 750 gr. dana kıyma
- 2 soğan
- 3 çorba kaşığı pirinç
- 3 yumurta (1 tanesi hamuru için, 2 tanesi köfteyi kızartmak için)
- yarım demet maydanoz
- 1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)
- 3- 4 çorba kaşığı galeta unu
- tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir. Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır.Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
Bilgi:
Yağı çok yüksek hararette tutmak, yağda bir takım zehirli ve tahriş edici maddeler meydana gelmesine sebep olur. Bundan dolayı, tavada az yağlı, yağı yakarak kızartma yapmak yanlıştır. Kızartma; derin bir kapta, bol yağda ve yağın içinde adeta kaynatmak şeklinde yapılmalıdır.AFİYET OLSUN...

BAHÇE KÖFTESİ

Harcı İçin Malzemeler:
- 1 adet havuç
- 1 adet kabak
- yarım demet maydanoz
- yarım demet dereotu
Köftesi İçin:
- ½ kg köftelik kıyma
- ½ paket köfte harcı
- 1,5 çay bardağı su
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı margarin
- 3 diş sarımsak
- 2 adet domates
-1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1,5 su bardağı et suyu
- ½ su bardağı rende kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Havucun ve kabağın kabuklarını kazıyıp, rendeleyiniz. Maydanoz ve dereotu ayrı ayrı kıyıp, tabaklara alın.  Domatesleri küp küp doğrayın. Sarımsakları kıyın. Derin bir kâsenin içerisine kıymayı, rendelenmiş havuç ve kabağı, kıyılmış maydanozu, dereotunu, köfte harcını, 1,5 çay bardağı Suyu koyup iyice yoğurunuz. Harç kıvamına gelince şekil verip, bir tabağa alınız. Yayvan bir tavayı kızdırıp, köftelere renk verdirin. Renk alan köfteleri bir tepsiye veya ısıya dayanıklı bir kaba dizin. Sosu için, bir tencerede margarini kızdırın. Kızan yağın içine kıyılmış sarımsakları, doğranmış domatesleri ve kırmızı pul biberi ilave edip, kavurun. Domatesler pişince, köftelerin üzerine dökün. En son olarak içine et suyunu döküp, rende kaşarı serpin. Önceden 200 C de ısıtılmış fırında 20-25 dak pişirip, sıcak olarak servis edin.AFİYET OLSUN...

BEŞAMEL SOSLU FIRINDA PATATES

Beşamel Soslu 
Malzemeler:
- 4 orta boy patates
- rendelenmiş kaşar peyniri
- tuz, karabiber, pul biber, kekik
Beşamel Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı süt
- 1,5 su bardağı su
Hazırlanışı:
Patatesleri yıkayıp, soyun ve enine ince dilim halinde kesin. Patatesleri bir tencereye yerleştirip, üzerine tuz serpin ve yarım su bardağı suyu ilave edip, 5 dakika pişirin. Borcama patatesleri dizip, üzerine kekik ve pulbiberi serpiştirin. Beşamel sos için küçük bir tencerede ayçiçek yağını ısıtıp, unu hafifçe kavurun. Önce sütü sonra suyu ilave edip, tuzunu ekleyin ve koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırın. Beşamel sosa kaşar peynirinin yarısını karıştırın ve patateslerin üzerine yayın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15 dakika pişirip, çıkarın ve kalan kaşar peynirini üzerine dökün. 10 dakika daha pişirip, fırından çıkartın ve sıcak servis yapın.

6 Haziran 2011 Pazartesi

YAZ TÜRLÜSÜ

Yaz Türlüsü 
Pratik Yaz Türlüsü Tarifi 

Malzemeler: (5 Kişilik) 
250 gr kemiksiz tavuk, kuzu ya da dana eti
150 gr taze fasulye
1 küçük patlıcan
1 küçük kabak
150 gr bamya
2 küçük yeşil dolmalık biber
2 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber
250 gr konkase domates
1 su bardağı tavuk ya da etsuyu ya da su
4 çorba kaşığı Margarin
 
Hazırlanışı:
Önce fırınınızı 175 °C'ye getirip, ısıtın.
Et ve sebzeleri çiğden bir güvece koyun. Tuz ve biberim serpin. Sarımsağı katın. Bu işlemi yaparken etleri alta, daha ağır pişen taze fasulye etlerin yanına, patlıcan, kabak ve bamya gibi daha kolay pişen sebzeleri ise üste koyun.
Konkase domatesi ve edip, tavuk ya da etsuyunu katın, margarini parçalar halinde güvecin üzerine yerleştirin. Güvecin kapağını kapatın ya bir alüminyum folyo ile örtün.
Güvecin kapağını örtüp, önceden ısıtılmış fırında ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 1.5 saat pişirin. Güveci fırından alıp, önceden ısıtılmış tabaklara aktarıp, sıcak olarak servis yapın.

Et ve sebzeleri çiğden bir güvece koyun. Tuz ve biberim serpin. Sarımsağı katın.Bu işlemi yaparken etleri alta, daha ağır pişen taze fasulye etlerin yanına, patlıcan,kabak ve bamya gibi daha kolay pişen sebzeleri ise üste koyun.

KAYGANA -BATI EGE TARİFİ

Kaygana-BATI EGE 
Pratik Kaygana-BATI EGE Tarifi 

Ot ve sebze zengini Batı Ege mutfağından pratik, lezzetli, hafif bir yemek...
Hazırlama Süresi : 15 dk 
Pişirme Süresi : 15 dk 
4 kişilik
Malzemeler:
2 demet nane
2 demet maydanoz
2 demet taze soğan
3 yumurta
Yarım su bardağı un
3 su bardağı sıvıyağ
Tuz, biber
Hazırlanışı: Nane, maydanoz ve taze soğanları temizleyip kıyın.  Yumurtalar, un ve tuzu bir kapta çırpın. Yeşilliklere ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Sıvıyağı tavada kızdırın. Karışımdan kaşık dolusu alın. Kızgın yağa ekleyip iki taraflı kızartın. Ilık servis yapın. 
Afiyet olsun. 

Ot ve sebze zengini Batı Ege mutfağından pratik, lezzetli, hafif bir yemek..

ZEYTİNYAĞLI BEZELYE

Zeytinyağlı Bezelye 
Pratik Zeytinyağlı Bezelye Tarifi 

Usta aşçı Elmas Yetgin, pratikyemektarifleri.gen.tr'nin Anneler Günü konuğu oldu. Pratik ve lezzetli yemek tarifleri ve mutfak sırlarını pratikyemektarifleri.gen.tr okuyucuları ile paylaştı.
malzemeler:1 kg kabuklu bezelyenin içi
2 küçük boy havuç (tavla zarı doğranmış)
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 çay bardağı doğranmış mantar
1 baş soğan
2 kesme şeker
tuz
dereotu
Hazırlanışı: Soğanlar çok fazla kavrulmadan zeytinyağında sotelenir. Tavla zarı doğranmış havuçlar konularak bir miktarda birlikte sotelenir. Bezelyeler ilave edilir. Bezelyeyi çok fazla sotelemeye gerek yok, hemen bir su bardağı sıcak su, tuz ve şeker ilave edilir. Fazla karıştırılmadan, kısık ateşte, bezelyeler hafif yumuşayana kadar pişirilir. Yemeğin pişmesine yakın mantarı ilave edilir. 10 dakika daha kısık ateşte pişirilir.
Aşçının notu: Zeytinyağlı yemeklerde zeytinyağı çok fazla kızdırılmadan, yanmadan soğanlar sotelenir. Çünkü zeytinyağı yandığı zaman bütün özelliklerini kaybediyor. Normal bir sıvıyağ oluyor.
Soğanlar iri ay şeklinde kesiliyor. Bıçak ne kadar az soğana değerse vitamin kaybı olmaz.
Doku itibariyle fazla su bulunduran sebzeleri zeytinyağlı pişirirken su konulmuyor, domates konulduğu için domatesin suyuyla pişiriliyor. Bezelye çok fazla su ihtiva etmediği için bir bardak sıcak su konulur. Bütün zeytinyağlılarda olduğu gibi kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun..

Usta aşçı Elmas Yetgin, pratikyemektarifleri.gen.tr'nin Anneler Günü konuğu oldu. Pratik ve lezzetli yemek tarifleri ve mutfak sırlarını pratikyemektarifleri.gen.tr okuyucuları ile paylaştı...

ENGİNAR DOLMASI


Enginar dolması
Pratik Enginar dolması Tarifi
Malzemeler: (6-8 kişilik)
8-10 adet yapraklı enginar
2 limon
bir fincan zeytinyağı (sızma tercih edilmeli)
1 adet havuç
bir küçük kase taze bezelye
1 adet küçük patates
1 demet dereotu
bir tatlı kaşığı tozşeker
bir büyük kurusoğan
2-3 adet taze soğan
1 tatlı kaşığı un
tuz, karabiber
Hazırlanışı: Enginarları, ortalarındaki tüylü kısmı tamamen alınıp atılacak şekilde ayıklayın. Kenarlarındaki çok sert yaprakları kopartıp atın, daha taze olan iç taraftakiler uçları koparılarak ortaları havuz şeklinde olmalı. Kararmaması için önceden hazırladığınız bol limonlu suda beklemeye bırakın. Bu sırada dolmanın içini hazırlayın. Soğanı incecik doğrayın ve küp şeklinde doğranmış havuçlarla zeytinyağında kavrun. Ardından taze bezelyeler ve küp şeklinde doğranmış patatesleri ilave edin. Bir fincan su, tozşeker ve tuzunu da koyarak yarım saat kısık ateşte pişirin.
Pişen içe, yarım demet maydanoz ve taze soğan yaprakları kıyarak ilave edin. Limonlu suda bekleyen enginar göbeklerine bu hazırlanan sebze içini doldurun, kuşane tavasına dizin ve aralarına enginarların taze saplarıyla, bebek enginarlar yerleştirin. Ayrıyeten, bir fincan suya yarım limon sıkın, bir tatlı kaşığı un ve yeterince zeytinyağı, tuz ilave edip dolmaların üzerinde gezdirin. Enginarlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Aşçının notu: Servis tabağına alındığında da üzerine çiğden sızma zeytinyağı gezdirilip limon dilimleri ve dereotuyla servis yapın. Enginarın olmazsa olmazı zeytinyağı ve dereotudur.
Afiyet olsun!
Kaynak: Aşçı Fok

Enginarları, ortalarındaki tüylü kısmı tamamen alınıp atılacak şekilde ayıklayın. Kenarlarındaki çok sert yaprakları kopartıp atın, daha taze olan iç taraftakiler uçları koparılarak ortaları havuz şeklinde olmalı.